Odds förklarat

Har man ingen tidigare erfarenhet av sportsbetting är det förmodligen inte helt självklart hur man egentligen ska tolka olika odds. Kanske har du hört någon slänga sig med uttryck som högoddsare, men inte riktigt förstått om det betyder hög eller låg sannolikhet för det nämnda utfallet. Så hur använder man egentligen ett odds? Låt oss reda ut begreppen.

Ett odds står för en sannolikhet för ett givet utfall av en match eller tävling. Satsar man pengar på ett resultat och det resultat inträffar, vinner man sin insats gånger oddset. Här kan man således dra slutsatsen att ju högre odds desto högre vinst. Har du till exempel 100 kronor att satsa och du väljer mellan ett utfall med odds 1,80 och ett utfall med odds 4,10 så kan du då konstatera att det första utfallet ger en möjlig vinst på 180 kronor och det andra utfallet ger motsvarande 410 kronor. Då man troligtvis vill vinna så mycket pengar som möjligt kan det te sig som att oddset 4,10 är bättre i detta fallet. Visst är det så, men det är ju inte hela sanningen. Oddsen är satta utefter hur stor sannolikhet det är att motsvarande utfall inträffar. I detta exemplet får man då anta att det är mer sannolikt att resultatet med oddset 1,80 inträffar. För att göra det ännu tydligare tar vi ett extremt exempel. Om Tyskland skulle möta Bahamas i en fotbollsmatch skulle de flesta med någon sportkännedom konstatera att det förefaller orimligt att Bahamas skulle vinna. Det kommer då innebära att oddsen på att Tyskland skall vinna kommer vara otroligt lågt, kanske så lågt som 1,01. Det vill säga att en satsad hundring ger en vinst på 101 kronor, alltså 1 krona i nettovinst. Knappast värt att spela på om man inte spelar för mycket stora belopp. Det finns till och med exempel där ett utfall anses ha så hög sannolikhet att det inte ens går att spela på.

I de flesta lagsporter kan en match även sluta oavgjort. Det innebär att en match kan sluta med att hemmalaget vinner, bortalaget vinner eller ett oavgjort resultat. Dessa tre utfall kommer ha ett odds som motsvarar dess sannolikhet. Det går inte att lura systemet genom att spela på alla tre utfall för att garanterat vinna. Det skulle kräva att alla tre utfall har ett odds på större än 3,00 och det har naturligtvis spelbolagen tänkt på.

Väljer man att spela på ett resultat i form av antal mål per lag blir det svårare att pricka rätt och därmed kommer även oddsen vara högre för att ge en högre vinst. Det finns varianter där oddsen ändras baserat på hur många som har spelat på respektive utfall så att det som de flesta har spelat på anses mest sannolikt. Varianter med fasta odds är dock också vanligt, d.v.s. spelaren vet på förhand vilket odds som gäller och det kommer inte ändras efter ett lagt bet.

Förhoppningsvis har detta gett en lite tydligare bild av hur odds och odds-sättning fungerar så att du kan sätta igång och lägga ditt första bet.